Aksaray Üniversitesi
İslami İlimler Fakültesi
Öğretim Materyali Tasarım Sergisi

İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan TABAK’ın yürüttüğü Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersinde üçüncü sınıf öğrencileri ilkokul ve ortaöğretim eğitim kademelerinde alanlarıyla ilgili derslerde kullanabilecekleri ders materyali tasarlamış ve tasarlanan ders materyallerini içeren bir sergi organizasyonu düzenlemişlerdir. Yoğun ilgi gören sergi 25 Nisan Perşembe günü 09:30’da açılış toplantısıyla başlamış ve gün boyu tasarlanan materyaller sergilenmiştir.

Sergi açılış programı, İslami İlimler Fakültesi 3. Sınıf öğrencilerinin Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersinde neler yaptıkları ve ders materyallerinin nasıl hazırlandığını özetleyen sinevizyon gösterisiyle başladı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Necmettin AYGÜN’ün konuşması, ders sorumlu öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan TABAK’ın konuşması, serginin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ve sergiye materyalleriyle katılan öğrencilere katılım belgeleri Prof. Dr. Necmettin AYGÜN, Dr. Öğr. Üyesi Hasan UÇAR, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sami YILDIZ ve Dr. Öğr. Üyesi Hasan TABAK tarafından verilerek son bulmuştur.

Sergi açılışında fakülte dekanı Prof. Dr. Necmettin AYGÜN’ün konuşmasında eğitim-öğretim dendiği zaman daha ziyade öğretmenin işi anlatmak ve öğrencinin görevi ise ezberlemek olduğu vurgusunu yapmıştır. Konuşmasının devamında ise “görsellere dayalı eğitim öğretim tarzı ağırlık kazanmaya başlamıştır. Günümüz malumdur ki insanın hayatı bir ölçüde öğrenme tanıma ve anlama sürecidir. Bu süreçte öğrenmenin hızlı olması için ve öğrenilenlerin kalıcı olması için görsellerle anlatım daha bir ehemmiyet kazanmış durumdadır. Bu nedenle bu dersin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.” diyen fakülte dekanı Prof. Dr. Necmettin AYGÜN başta ders öğretim üyesi olmak üzere öğrencilere teşekkür ederek sergiyi öğrenciler için bir başlangıç aşaması olarak gördüğünü ileride öğretmen olduklarında bu çalışmaların daha gelişmiş ve kalitelisini yapacakları yönünde inancını ifade ederek bitirmiştir.

Ders sorumlusu ve sergi koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hasan TABAK sergi açılışında öğretim materyalinin önemi ve işlevi konusunda sunum yapmıştır. Sunumunda öğretimin zaman içerisinde evrildiği vurgusu yaparak öğrenme ortamı olarak sınıflarda kullanılan materyallerin öğrenmenin kalıcılığı ve yaşantı oluşturulmasında araç olduğuna dikkati çekmiştir. Bu nedenle sınıfta değişen öğretmen rolleri ve sınıf içi öğrenmenin kalıcı olmasının nasıl sağlanabileceğini anlatmıştır. Son olarak ise sergide bulunan materyallerin kullanılabileceği ders ve tasarlanan materyallerin çıkış noktasının öğretim program kazanımları olduğundan bahsederek sunusunu tamamlamıştır.

Sergi açılış programından sonra fakülte yönetimi, öğretim üyeleri ve katılımcıların eşliğinde tasarlanan materyallerin bulunduğu sergi gezilmiştir. Materyalleri tasarlayan öğrenciler gün boyu sergiyi gezenlere bilgilendirme yapmışlardır.