Aksaray Üniversitesi
İslami İlimler Fakültesi
Tarihçe

 

Tarihçe

Aksaray Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, 5 Ağustos 2012 tarihli 28375 sayılı Resmi Gazete’de yayınlan Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulmuştur. Kısa sürede Bölüm ve Anabilim dalı yapılanmasını tamamlayan Fakültemiz akademik kadrosunu oluşturarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

İslami İlimler Fakülteleri İlahiyat Fakülteleri ile ortak işlev ve fonksiyona sahip olarak eğitim vermektedirler. Akademik ve idari yapılanması açısından aynı özelliklere sahiptir. Mevcut akademik yapılanmaya göre İslami İlimler Fakültesinde dört bölüm bulunmaktadır. Bunlar: Temel İslam Bilimleri Bölümü, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümüve  İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü.

Aksaray Üniveristesi İslami İlimler Fakültesi 2016 yılı temmuz ayında kendi hizmet binası tamamlanıncaya kadar Merkezi Derslikler binasında hizmet vermiştir. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yeni hizmet binasında faaliyet göstermeye başlamıştır.

Kampüs Camii’nin karşısına inşa edilen yeni hizmet binamız, fiziki açıdan oldukça yeterli bir yapıdadır. Fakülte binasında 23 derslik, 1 amfi ve 1 toplantı salonu vardır. Ayrıca dört sınıfımızda akıllı tahta, bir sınıfımız da da hybrid sınıf mevcuttur. Dersliklerin tümünde internet bağlantısı, hoparlör ve projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Bunlara ilaveten yüksek lisans ve doktora derslerinin yapılabilmesi için 4 adet seminer salonu/özel ders ortamı mevcuttur. Dışarıdan gelen misafir hocalarımız için de bir oda tahsis edilmiştir. Fakültemiz öğrencilerinin yararlanması için kantin ve spor/aktivite odaları ve mescitler mevcuttur. Ayrıca fakültemizin iç ve dış kısımlarına kamera güvenlik sistemi kurulmuştur.

Zorunlu Arapça hazırlık eğitimi ile beraber toplamda beş yıl eğitim gören ve başarılı olan öğrencilerimiz lisans diplomalarını almaya hak kazanmaktadırlar. Bu çerçevede fakültemiz ilk mezunlarını 2016-2017 dönemi sonunda vermiştir.

Lisans programına ilaveten 2016 yılında Arapça Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans programı başlatılan Fakültemizde Temel İslam Bilimleri Tezli yüksek lisans ve doktora programları da yürütülmektedir.

Fakültemiz 2013 yılı başlarında kurucu dekan atanmasından sonra hızla akademik yapılanmasını gerçekleştirmiş ve 2022 yılı itibariyle 1 Profesör, 5 Doçent, 14 Dr. Öğr. Üyesi, 7 Öğretim Görevlisi ve 15 Araştırma Görevlisi olmak üzere 42 öğretim elemanına sahiptir.