Tarihçe

Aksaray Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, 5 Ağustos 2012 tarihli 28375 sayılı Resmi Gazete’de yayınlan Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulmuştur. Kısa sürede Bölüm ve Anabilim dalı yapılanmasını tamamlayan Fakültemiz akademik kadrosunu oluşturma ve güçlendirme çabası içerisinde olmuştur. 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü’ne aldığı öğrencilerle eğitim ve öğretime başlamıştır.

İslami İlimler Fakültesi 2016 yılı temmuz ayında kendi hizmet binası tamamlanıncaya kadar Merkezi Derslikler binasında hizmet vermiş, 2016 yılının Temmuz ayında bir kısmı hayırsever tarafından yapılan Fakülte binamızın tamamlanması ve teslimiyle 2016-2017 dönemine kendi hizmet binasında eğitim ve öğretime başlamıştır. 2017 yılında da sıkıntısız bir şekilde eğitim öğretimine kendi binasında devam etmiştir.

İslami İlimler Fakülteleri İlahiyat Fakülteleri ile ortak işlev ve fonksiyona sahip olarak eğitim vermektedirler. Akademik ve idari yapılanması açısından aynı özelliklere sahiptir.

Mevcut akademik yapılanmaya göre İslami İlimler Fakültesinde dört bölüm bulunmaktadır. Bunlardan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü akademik ve idari bir bölüm özelliğine sahipken Temel İslam Bilimleri Bölümü, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü ve İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü ise sadece akademik bölüm özelliğine sahiptir.

Fakültemizde Temel İslam Bilimleri Tezli yüksek lisans ve Necmeddin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ile ortak İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalında Tezli yüksek lisans programı yürütülmektedir. 2016 yılında Arapça Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı’nda tezli yüksek lisans programı başlatmış ve ilk öğrencilerini almış, 2017 yılında da bu program devam etmiştir. İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalında ortak Tezli yüksek lisans programı devam etmektedir. Ayrıca 2017-2018 yılında doktora eğitimine başlamış beş doktora öğrencisi almıştır.

2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Güz yarıyılı itibari ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümünde 10, İslami İlimler Lisans Programında ise 1091 kayıtlı öğrencisi vardır. Toplam öğrenci sayısı 1101’e ulaşmıştır. Ayrıca fakültemiz 2016-2017 dönemi sonunda ilk mezunlarını vermiştir.

Kampüs Camii’nin karşısına inşa edilen yeni hizmet binamız, fiziki açıdan oldukça yeterli bir yapıdadır. Fakülte binasında 25 derslik, 1 amfi ve 2 laboratuvar vardır. Bilgisayar laboratuarlarından biri teknik anlamda 20 bilgisayar ile dizayn edilmiş durumdadır. Ayrıca üç sınıfımızda da akıllı tahta mevcuttur. Dersliklerin tümünde internet bağlantısı, hoparlör ve projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Ayrıca iç ve dış kısımlarına kamera güvenlik sistemi kurulmuştur. Kantin Bölümü öğrencilerin hizmetine açılmıştır. Fakültemiz öğrencilerinin yararlanması için bir kütüphane oluşturulması çalışması devam etmektedir. Dekanlık katında ve kantinde kablosuz internet mevcuttur. Ayrıca Yüksek lisans derslerinin yapılabilmesi için 4 adet seminer salonu/özel ders ortamı mevcuttur. Dışarıdan gelen misafir hocalarımız için de bir oda tahsis edilmiştir. Ayrıca kız ve erkek öğrencilerimiz için ayrı 4 adet pinpon masası tahsis edilerek öğrencilerimizin spor aktivitesi yapması sağlanmıştır.

Fakültemiz 2013 yılı başlarında kurucu dekan atanmasından sonra hızla akademik yapılanmasını gerçekleştirmiş ve 2017 yılı itibariyle 1 Profesör, 2 Doçent, 17 Yardımcı Doçent, 5 Öğretim Görevlisi ve 12 Araştırma Görevlisi olmak üzere 37 öğretim elemanına sahiptir.